Dragi planinari,

S obzirom da smo Vlašić otkazali zbog loše situacije u BIH te otkazanog smještaja,  nudim zamjenski izlet na Srednji Velebit u terminu 08.-10.10.2021.
Na srednjem Velebitu smo već bili … ali ne u ovakvom aranžmanu.
U ponuđenom terminu je slobodan hostel u kojem bi imali smještaj. Radi se o Hostelu Čelina u Ledeniku Cesaričkom blizu Baških Oštarija.
Noćenje u hostelu je 100 kn/noć. U hostelu je dostupna kuhinja, sobe su višekrevetne s posteljinom i ručnikom, možemo dogovoriti i zajedničku večeru koju bi nam pripremili domaćini tipa grah, gulaš … (40 -60 kn ovisno o vrsti jela).

Plan izleta:
Srednji Velebit je Park prirode i posebnu pažnju u njemu zauzimaju Dabarski kukovi (na Kizu smo se se već penjali). U blizini planiranog smještaja, lako su dostupne sljedeće točke:
U subotu bi bio izlet s Dabarske kose Premužićevom stazom na Bačić kosu do Štampareva doma. Tamo odmor pa ukoliko bude trebalo možemo se razdvojiti na dvije grupe (kraću i dulju).
Kraća tura bi išla na Visibabu ( 1.160 m n/v) i nazad na Premužićku i Dabarsku kosu, a duža tura bi bila na Bačić kuk (1.304 m n/v KT HPO), Prikinuto brdo (1.265 m n/v), pa Budakovo brdo ( 1.317 m n/v KT HPO) i istim putem nazad. Prva tura bi bila oko 3 sata hodanja, a druga oko 6 sati hodanja. I s Visibabe i s Budakova brda prekrasan je pogled na more i Dabarske kukove.
U nedjelju bi iz Baških Oštarija se popeli na Ljubičko brdo ( 1.320 m n/v KT HPO) s koga je prekrasan pogled na Dabarske kukove, Baške Oštarije i more. Put je 2 sata hoda do vrha, nazad sat i pol.
Ni jedan put nije posebno težak. Jedino je uspon na Bačić kuk po stijeni zahtjevniji i traži posebnu pažnju i spretnost, ali žig HPO je ispod vrha na sigurnom terenu koji je svakomu dostupan.

Vodiči izleta: Nada Banović i Sanja Gusić
Na izlet svatko ide na osobnu odgovornost, ali molimo da se poštuju planinarski vodiči.

Oprema koja je potrebna:
1. Ruksak-planinarski (opremljen apotekom, čeonom lampom, rezervnom majicom, vodom i hranom)
2. Jakna-vjetrovka
3. Planinarski štapovi
4. Kapa
5. Planinarski dnevnik
6. Fotoaparat
7. Mobitel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *