Planinari HPD HZZO Požega planiraju ove godine godišnji izlet u Dalmatinsku zagoru, između ostalog i najvišu hrvatsku planinu DINARU. Na izlet bi se išlo 07.09.18.-09.09.18. s tim da bi se kretalo u petak 07.09.18. u jutro iz Požege u 7,00 sati. Znači uzimamo dan godišnjeg odmora. Usput kupimo planinare Virovitice, Siska, Zagreba, Zagorja, Karlovca. Noćenje bi bilo u planinarskom domu „Orlove stine“ na planini Svilaji. Do planinarske kuće može autobus, kuća ima 46 ležaja + još 4 pomoćna. Noćenje stoji 50,00 kn po osobi, treba ponijeti vreću za spavanje, jer nema posteljine. PD „Svilaja“ Sinj, koje održava Planinarski dom, može nam pripremiti večeru, grah ili sarma su 30,00 kn.

  1. dan – petak: dolazak do pl. Doma oko 16,00 sati – oni koji žele na vrh Svilaje 1.508 m n/v, uspon na vrh traje cca 2 sata. Sa vrha se savršeno vidi Perućko jezero. Oni koji ne idu na vrh odmaraju, navečer skupština, večera, druženje. Oni kojima će Dinara biti pre naporna, mogu ostati na Planinarskom domu, popeti se na Svilaju ili na vrh Orlove stine, koji je na pola sata hoda od doma, a i s njega je prekrasan pogled na Perućko jezero, Dinaru i cijelu Sinjsku krajinu. Također mogu ostati u Kijevu pa ispenjati Kijevski bat (KT HPO), uspon do vrha je cca 2 sata;
  2. dan – subota: kretanje u 7,00 sati, vožnja cca 40 km od Pl. Doma do zaseoka Glavaš otkuda kreće uspon na Dinaru 1.831 m n/v. Do vrha je 4,30 sata, za veću grupu i duže. Put nije terenski zahtjevan, ali je naporan, jer je dug i svladava se 1,281 m n/v. Dakle nema nikakovih otvorenih stijena niti terenskih opasnosti. Od zaseoka Glavaš do srednjovjekovne gradine Glavaš, pa dalje cik-cak krševitom stazom do izlaska na pašnjake – kod izvora. Dalje samo pašnjacima do vrha. S Dinare je savršen pogled na sve planine Dalmatinske zagore, Biokovo, bosanski dio Dinare – Troglav… – sigurna sam da će vas očarati. Povratak s Dinare s brda kasno popodne, potom vožnja do pl. Doma, večera, druženje.
  3. dan – nedjelja: polazak autobusom oko 8,00 sati prema Sinju, razgled grada, uspon na Stari grad i Kamičak s koga je divan pogled na Kamešnicu, Biokovo i ostalo Dinarsko gorje. Obilazak muzeja Sinjske alke, (cijena ulaznice za veće grupe je 30,00 kn), obilazak Svetišta Majke božje i misa u Svetištu. Naša Sanja Miletić dogovoriti će ručak u nekom restoranu u Sinju. Nakon ručka put prema Kninu i Gračacu. Ukoliko bude vremena, svratit ćemo u blizini Gračaca u Cerovačke pećine. Cijena ulaznice u Cerovačke pećine za grupu veću od 25 ljudi je 40,00 kn

      Po razgledu pećina, put prema kući – Požega u večernjim satima.

Prednost prijave za planinarski izlet imaju članovi HPD HZZO Požega, ukoliko bude mjesta za nečlanove, isti plaćaju prijevoz 160,00 kn.

Prijevoz na godišnji izlet za članove HPD HZZO Požega plaća Društvo. Prijava sudionika za godišnji izlet prima se uplatom 130,00 kn za 2 noćenje i večeru u planinarskom domu tajniku Nadi Banović ili predsjedniku Sanji Gusić. Troškovi za ulaznice za muzej i Cerovačke pećine prikupit će se u busu. Planinarski dom ima smještaj za planinare u višekrevetnim sobama – spavaonicama, ukupno 4 spavaonice, opskrbljen je svim pićem, molim da svatko za isto podmiri svoj račun. Prvu večer (petak) sudionike izleta časti pečenim odojkom HPD HZZO. Znači u ruksacima ponijeti hranu, koju ćete jesti tijekom dana na izletima i za doručke. Također vas molim da nosite u ruksacima 2-3 litre vode jer će vam trebati.

Cijena izleta: –    Noćenje     (50,00 x 2)       100,00 kn

  • Večera                                 30,00 kn
  • Ulaz u muzej Sinjske alke   30,00 kn 
  • Ulaz u Cerovačke pećine    40,00 kn – (ako stignemo)
  • Ručak u Sinju                      ??,00 kn

U K U P N O :                 ≈ 200,00 kn + ručak u Sinju

Naša Sanja Miletić, koja će biti naš vodič po Sinju, organizirati će ručak za nedjelju u nekom od sinjskih restorana – to svatko plaća za sebe u restoranu.

Oprema koju je potrebno ponijeti: Gojzerice

Ruksak ( sa vodom, hranom, apotekom-lijekovima, rezervnom odjećom, baterijom, šibicama, nožićem, kapom)

Planinarski štapovi

 Vjetrovka

 Kapa, šešir ili neko pokrivalo za glavu – na Dinari nema hladovine

 Kišna kabanica

 Gamašne (gležnjaci) 

 Mobitel i fotoaparat

 Vreća za spavanje

Vodiči: Sanja Gusić, Nada Banović, Sanja Miletić