Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima i stjecati nove prijatelje.

Poziv na godišnji izlet i skupštinu društva u Gorski kotar od 30.09.-02.10.2022.g.

Godišnji izlet HPD HZZO Požega planiran je u periodu 30.09.2022. – 02.10.2022.g. Smještaj je predviđen u Mobilnim kućicama Salumbra u Kampu Selce. Kućica je 70 eura po danu, a u kućici može biti 4 osobe + 1 osoba, ako bude bilo potrebno, u dnevnom boravku. Cijena po osobi za dva noćenja bi bila oko 35 eura (264 kn) odnosno i manja ukoliko bi u kućici bilo 5 osoba (28 eura – 210 kn). U tu cijenu je uračunat samo smještaj. Uz to na licu mjesta treba platiti boravišnu pristojbu (20 kn za dva dana po osobi).

Plan koji će se u slučaju lošeg vremena prilagođavati situaciji:

  • U dolasku ćemo usput popeti se na Kamenjak (vrh HPO 837m). 
  • Subota je rezervirana za dva vrha Medviđak (HPO 1027 m) i Kobiljak (HPO 1119 m).
  • Nedjelja će biti izletnička … u povratku planiramo šetnju kroz kanjon Kamačnik.

Poziv na godišnji izlet i skupštinu društva na Srednji Velebit od 08.-10.10.2021.g.

S obzirom da smo Vlašić otkazali zbog loše situacije u BIH te otkazanog smještaja, nudim zamjenski izlet na Srednji Velebit u terminu 08.-10.10.2021. g. Na srednjem Velebitu smo već bili … ali ne u ovakvom aranžmanu.
U ponuđenom terminu je slobodan hostel u kojem bi imali smještaj. Radi se o Hostelu Čelina u Ledeniku Cesaričkom blizu Baških Oštarija.
Noćenje u hostelu je 100 kn/noć. U hostelu je dostupna kuhinja, sobe su višekrevetne s posteljinom i ručnikom, možemo dogovoriti i zajedničku večeru koju bi nam pripremili domaćini tipa grah, gulaš … (40 -60 kn ovisno o vrsti jela).

Otkazano – Poziv na godišnji izlet i skupštinu društva na Vlašić od 10.-12.09.2021.g. Detaljnije

Polazak iz Zagreba bi bio 10.09. u 7 h, a skupljanje ostatka grupe kako se već dogovorimo s prijevoznikom ( vjerojatno Nova gradiška oko 9:30h). U dolasku bi posjetili poznato skijalište na Vlašiću Babanovac i Eko fis turističko naselje, gdje bi imali mogućnost kupnje suvenira i okrijepe kavom ili sokom. Nakon toga smještaj i večera u domu Paklarske stijene te nakon večere skupština i druženje.

Planinarski izlet na Lastovo s HPD Gojzerica (18.6. – 22.6.2021.)

Osam članova našeg planinarskog društva pridružilo se, na poziv prijateljskog društva HPD Gojzerica iz Požege, njihovom višednevnom izletu kojemu je cilj bio otok Lastovo.
Put autobusom (pravac kretanja je bio: Požega – Slavonski Brod – Nova Gradiška – Stara Gradiška – BiH – Kamensko – Slit) i trajektom (Split – Vela Luka – Ubli) trajao je zajedno oko 17 sati.
Nakon dolaska na otok u subotu u poslijepodnevnim satima smjestili smo se u hotel Solitudo u mjestu Pasadur na Lastovu.
Drugog dana, budući da je većina prvog potrošena na putovanje, imali smo za cilj obići kontrolnu točku Hrvatske planinarske obilaznice – vrh Sozanj (236 m). Po usponu, autobus nas je prevezao do Lastova gdje smo nastavili obilazak mjesta uz stručno vodstvo simpatične turističke vodičkinje Nine. Povratak u Pasedur je bio planinarskom stazom od Lastova preko Matkovog i Pavlovića dolca do crkvice sv. Luke (starohtvatske crkve iz 11. stoljeća). Nakon kraće stanke kraj crkvice nastavak puta je bio spuštanje u uvalu Kručica gdje smo se osvježili u moru. Nakon jednoiposatnog kupanja prešli smo poluotok Prehodišće i cestom se vratili u hotel u Pasadur.
Dana 21. lipnja 2021. godine cilj je bio najviši vrh otoka Hom (418 m). Uspon, koji je trajao nešto više od 1 sat, smo započeli iz mjesta Njivice. Na vrhu smo, uz crkvu sv. Vida iz 14. stoljeća, uživali u prekrasnim vidicima cijelog arhipelaga otoka Lastova. Posebno je bio dojmljiv pogled na Skrivenu Luku i svjetionik Struga koji su bili cilj trećeg dana planinarenje.
Svima će nam u prekrasnom sjećanju ostati ovaj izlet koji je, osim po prekrasnim krajolicima otoka Lastova, bio obogaćen druženjem i pjesmom uz harmoniku tijekom putovanja i uz večernja druženja nakon planinarskih poslastica.

HPD HZZO i HPD Gojzerica – Dinara

Desetoro planinara iz HPD HZZO i HPD Gojzerica su bili u Dalmatinskoj zagori za vikend. Obišli su dvije kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice – Dinaru, vrh Dinare Sinjal (1831 m/n) ujedno i najviši vrh Hrvatske i Kozjak (kod Kijeva), vrh Bat (1206 m/n).

Uspon na Dinaru je bio  u subotu 22.5.2021. (polazak u 7.00 sati) od zaseoka Glavaš jugoistočnom padinom Dinare do Martinovih košara i slabo markiranim, alternativnim putem do vrha. Uspon je trajao 4,5 sata te se svladalo cca 1300 metara uspona. Na samom vrhu bilo je sunčano ali vrlo vjetrovito. Na vrhu su bili još vidljivi nanosi snijega, dok su niži predjeli Dinare posuti prekrasnim proljetnim planinskim cvijećem – irisima (perunikama), gentiana (sirištarama), narcisima (sunovratima), orhidejama i dr. vrstama. Silazak je išao ucrtanim i dobro markiranim putem do mjesta polaska u Glavašu.

Nedjelja je bila rezervirana za kijevski Bat na koji se krenulo iz Kijeva (kod škole početak staze) ponovno u 7,00 sati. Uspon je bio manje zahtjevan sjeverno-istočnom padinom Kozjaka preko ograđenog lovišta, zatim po sedlu do vrha, i trajao je cca 2,5 sata. S vrha puca se pruža prekrasan vidik na cijelu Dalmatinsku zagoru – Knin, Kijevo… vrelo i rijeku Cetinu, Peručko jezero … Dinaru, Svilaju… prekrasan doživljaj!

 

GODIŠNJI IZLET HPD HZZO POŽEGA 04.09.2020.-06.09.2020. Detaljnije

Godišnji izlet HPD HZZO Požega planiran je u periodu 04.09.2020.-06.09.2020.g. na Južni Velebit odnosno NP Paklenica. Rezerviran je smještaj u mobilnim kućicama s polupansionom – cijena 230,00 kn po osobi po danu – ukupno 460 kn. Rok za prijave je 01.07.2020.g. uz uplatu akontacije 230 kn (moramo potvrditi broj mobilnih kućica). Prednost imaju članovi društva i redoslijed prijave.
Ostatak uplate za smještaj treba uplatiti do 10.08.2020.g. Prijevoz za članove snosi društvo.

 

Planinarska škola

Dana 19.02.2020. završila je Opća planinarska škola koju je HPD Gojzerica organizirao u suradnji s HPD HZZO Požega i HPD Vidim Kutjevo.
Škola je trajala 5 mjeseci, održano je 21 predavanje i 7 izleta na kojima su se radile vježbe. Školu je uspješno završilo 32 planinara od čega 4 planinara HPD HZZO Požega – Kornelija Balen, Sandra Galić, Jadranka Kovačević i Zvonimir Puss. Dana 19.02.2020. polaznicima su uručene diplome o završenoj školi, predavačima zahvalnice za volonterski rad, a nakon svega nas je voditelj škole Višeslav Turković počastio divnom belgijskom tortom i pićem. Svi smo bili jako zadovoljni. Posebna zahvala Višeslavu Turkoviću – predsjedniku HPD Gojzerica, voditelju škole i predavaču.

 

Godišnji planinarski izlet – Cres i Lošinj 27.09.2019.-29.09.2019.g. Detaljnije

HPD HZZO ove godine organizira godišnji izlet na otoke Cres i Lošinj. Tijekom izleta održati će se izborna skupštinu društva, te se pozivaju svi članovi da se odazovu na izlet. 

Prijavu izleta s uplatom akontacije za smještaj potrebno je napraviti do 10.06.2019.g. (zbog rezervacije i uplate akontacije hostelu, te rezervacije autobusa). Prijevoz se plaća u autobusu.

Planinarska škola

Organizira se OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA od strane HPD Gojzerica Požega i HPD HZZO Požega s ciljem školovanja novih planinara. Uz dva planinarska društva u rad škole uključeni su Stanica planinarskih vodiča Slavonija i Stanica HGSS-a Požega. Predavanja i vježbe se vrše u prostorijama društva na adresi. R. Hrvatske 1C, Požega i na planinarskim izletima na obližnjem gorju. Predavači su licencirani vodiči, markacisti, spašavatelji HGSS-a i iskusni sportski penjači i alpinisti.
HPD Gojzerica Požega

 


Godišnji planinarski izlet – Dinara 07.09.2018.-09.09.2018. Detaljnije

  1. dan – petak: dolazak do pl. Doma oko 16,00 sati – oni koji žele na vrh Svilaje 1.508 m n/v, uspon na vrh traje cca 2 sata. Sa vrha se savršeno vidi Perućko jezero. Oni koji ne idu na vrh odmaraju, navečer skupština, večera, druženje. Oni kojima će Dinara biti prenaporna, mogu ostati na Planinarskom domu, popeti se na Svilaju ili na vrh Orlove stine, koji je na pola sata hoda od doma, a i s njega je prekrasan pogled na Perućko jezero, Dinaru i cijelu Sinjsku krajinu. Također mogu ostati u Kijevu pa ispenjati Kijevski bat (KT HPO), uspon do vrha je cca 2 sata;
  2. dan – subota: kretanje u 7,00 sati, vožnja cca 40 km od Pl. Doma do zaseoka Glavaš otkuda kreće uspon na Dinaru 1.831 m n/v. Do vrha je 4,30 sata, za veću grupu i duže. Put nije terenski zahtjevan, ali je naporan, jer je dug i svladava se 1,281 m n/v. Dakle, nema nikakvih otvorenih stijena niti terenskih opasnosti. Od zaseoka Glavaš do srednjovjekovne gradine Glavaš, pa dalje cik-cak krševitom stazom do izlaska na pašnjake – kod izvora. Dalje samo pašnjacima do vrha. S Dinare je savršen pogled na sve planine Dalmatinske zagore, Biokovo, bosanski dio Dinare – Troglav… – sigurna sam da će vas očarati. Povratak s Dinare s brda kasno popodne, potom vožnja do pl. doma, večera, druženje.
  3. dan – nedjelja: polazak autobusom oko 8,00 sati prema Sinju, razgled grada, uspon na Stari grad i Kamičak s koga je divan pogled na Kamešnicu, Biokovo i ostalo Dinarsko gorje. Obilazak muzeja Sinjske alke, (cijena ulaznice za veće grupe je 30,00 kn), obilazak Svetišta Majke božje i misa u Svetištu. Naša Sanja Miletić dogovoriti će ručak u nekom restoranu u Sinju. Nakon ručka put prema Kninu i Gračacu. Ukoliko bude vremena, svratit ćemo u blizini Gračaca u Cerovačke pećine. Cijena ulaznice u Cerovačke pećine za grupu veću od 25 ljudi je 40,00 kn

Dinara – pogled iz Kijeva na njenu jugozapadnu stijenu

Program: Pohod Stazama Gupčevih puntara – 10.02.2018 (u organizaciji PD Stubičan iz Donje Stubice):

U Donjoj Stubici u hrvatskom zagorju povijest se ponavlja svake godine kao spomen na ustanak malog čovjeka u borbi za „pravicu“.

05.veljače.1573 god. zbila se krvava bitka kod Stubice kojom je završila seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca.

Rekonstrukcija „Bitke nad bitkama“ sa statistima u srednjovijekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanih mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima vjerni je prikaz završne bitke, koja je dobila i nagradu najboljeg turističkog događaja na ovim prostorima.

Da bi stigli do bitke prvo trebamo proživjeti povijest stazama Gupčevih puntara.

Okupljanje sudionika pohoda je od 9:00-9:30 u centru Donje Stubice kod crkve Presvetog Trojstva.

Pohod počinje u 9:30 sati.

Predstava bitke je u 14 sati.  Poslije bitke se najavljuju koncerti Hladnog piva i Zadruge.

Trase pohoda :

Duža trasa (oko 3 sata):  Donja Stubica-Stubički Golubovec-Hižakovec  ( rodna kuća Matije Gupca)- Gupčeva lipa u Gornjoj stubici – Majsecov Mlin u Donjoj Stubici ( gdje se održava bitka)

Kraća trasa (oko 2 sata): Donja Stubica-Stubički Golubovec-Hižakovec  ( rodna kuća Matije Gupca)- Majsecov Mlin u Donjoj Stubici ( gdje se održava bitka)

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima

Prehrana: mogućnost na mjestu održavanja bitke, kod šatora, restoranima u Donjoj Stubici ili iz ruksaka

Godišnji planinarski izlet Zavižan – Velebit 29.09.2017.-01.10.2017.  Detaljnije

 


Ivanščica 13. i 14.05.2017.

Sastanak u Zlatar Bistrici u subotu 13.05.2017. godine oko 13,00 sati. Odlazak autima do planinarskog doma Belecgrad (http://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarska-kuca-belecgrad), Hrvatskog planinarskog društva „Belecgrad“ iz Belca http://belecgrad.com/. Smještaj u dom. Hodanje (po želji svakog planinara) do utvrde Belecgrad (http://belecgrad.com/?Utvrda_Belecgrad) kao i okolnim brežuljcima. Potom povratak do planinarskog doma i priprema za zabavu uz pjesmu i ples. Noćenje. U nedjelju 14.05.2017. godine buđenje te uspon (po želji svakog planinara) na vrh planine Ivanščica. Silazak te odlazak kućama.

Papučki jaglaci 25.03.2017.-26.03.2017.

Papučki Jaglaci 2017

Siječanj 2017

06.01.2017            

Pohod zagorskim bregima putem PD Zagorske steze, Zabok

15.01.2017

Zimski planinarski pohod Sesvete – pl.dom Lipa
Novogodišnji pohod Planinarskim putom VRA „Bljesak“
PD Zmajevac, Novska

22.01.2017          

Vincekovo, Mursko Središće, PD Bundek ili
Zimski pohod Vinica – Martinščak, HPD Vinica Duga Resa

28.(29.)01.2017

Zimski pohod na Sv. Geru

Ravna Gora – KT HPO – HPD HZZO

2016

Godišnji planinarski izlet – Čvrsnica BiH 23.09.2016. – 25.09.2016.    Detaljnije

Cvrsnica2